Makowiec tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Drożdże rozkruszyć w miseczce z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami kwaśnej śmietany.
Wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajka ubić z cukrem do białości.
Dodać przesianą mąkę, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
MASA MAKOWA
Mak sparzyć wrzącą wodą.
Odcedzić.
Zmielić trzykrotnie.
Najlepiej za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki.
Dokładnie razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części.
Każdą rozwałkować.
Posmarować masą makową i zwinąć w roladę.
Każdą roladę owinąć luźno pergaminem.
Ułożyć na blaszce do pieczenia.
Pergamin podziurawić szpikulcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 60 minut w 180 st C.
Po upieczeniu dokładnie wystudzić.
Wierzch można posmarować lukrem.
Komentarze