Rolada ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nożem nacinamy , tak aby powstał duży płat. Rozbijamy go lekko tłuczkiem i nacieramy solą zmiękczającą mięso, zwijamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
2.Mielone mięso wyrabiamy z jajkiem ,posiekaną natką i bułką tartą, doprawiamy solą ,pieprzem i czosnkiem granulowanym (można dać świeży).
Płat schabu rozkładamy na desce, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy czosnkiem granulowanym i majerankiem, wykładamy przygotowany farsz, na wierzchu rozkładamy pomidory osączone z zalewy.
Zwijamy ciasno roladę, możemy brzegi spiąć wykałaczkami.
3.Na wierzchu układamy plastry boczku (bez skórek), sznurujemy nicią,żeby w czasie pieczenia rolada się nie rozpadła.
Wkładamy do brytwanny o grubym dnie, na wierzchu kładziemy kilka listków laurowych, gałązki rozmarynu ,posypujemy kolorowym pieprzem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 *C, potem zmniejszamy temperaturę do 175 *C.Całkowity czas pieczenia 1,5 godziny.W czasie pieczenia od czasu do czasu polewamy pieczeń wytworzonym sosem.
Porady
Na ciepło podajemy roladę pokrojoną w grube plastry, na zimno doskonale smakuje pokrojona cieniutko jak wędlina.
Komentarze