Boczek rolowany z papryką i porem

4.49 (199 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Boczek pieczony w rękawie nie ma sobie równych - mięciutki, soczysty, otulony delikatnie zrumienioną, ale nie twardą skórką. Z warzywnym wnętrzem pięknie prezentuje się na półmisku.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,2 kg surowego boczku ze skórką,
    jasna część z 1 dużego pora,
    1 słodka czerwona papryka,
    2 łyżeczki soli,
    2 łyżeczki czosnku granulowanego,
    1 łyżeczka pieprzu,
    po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej czerwonej papryki w proszku,
    2 łyżki majeranku,
    ziele angielskie,
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Boczek rolowany z papryką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę na boczku nacinamy w kratkę.
    Płat boczku nacieramy solą, czosnkiem, pieprzem, przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
  • 2. Po tym czasie boczek wyjmujemy, rozkładamy na desce i posypujemy od wewnętrznej strony majerankiem.
    Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski i układamy na płacie w poprzek.
  • 3. Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin.

Porady

Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z ostrym sosem, chrzanem lub musztardą Wytopiony tłuszcz i powstałą galaretkę przełożyłam do słoika - doskonałe smarowidło na kanapki!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować