Risotto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię i smażyć mieszając przez kilka minut aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni, odstawić, a na patelnie dodać łyżkę masła i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Przyprawić pieprzem i solą, smażyć ok. 15 minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca się, od czasu do czasu mieszać. W połowie smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i oregano. Na sam koniec odstawić z ognia, dodać boczek, ocet balsamiczny i tymianek - wymieszać. Jeśli boczek był chudy, można dodać łyżkę masła.
2.W wysokim garnku roztopić łyżkę masła, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić ją, mieszać od czasu do czasu przez ok.8 minut. Dodać ryż i chwilkę go podsmażać, wlać wino i znów smażyć przez 2 minuty aż cały płyn wyparuje.
3.Wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu i gotować risotto na średnim ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać następne pół szklanki wody i 1/3 usmażonej cukinii, doprawić solą (w szczególności kiedy używaliśmy wody a nie bulionu). Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodać ostatnią porcję wody/bulionu i gotować risotto do czasu aż ryż będzie miękki, ale w środku pozostanie odrobinę twardy (w razie potrzeby dodać jeszcze wody lub bulionu).
4.Dodać 2 łyżki masła i tarty parmezan, odstawić z ognia, wymieszać, przykryć i zostawić pod przykryciem na 2 - 3 minuty. Podawać z pozostałą cukinią i boczkiem z patelni. Ryż można przerzucić z garnka na patelnie i chwilę podsmażać aby był zarumieniony.
Komentarze