Risotto z cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

konkurs_patelnia

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - boczek surowy lub wedzony: 50 gramów
    - cukinia: 1 sztuka
    - masło w kostce: 5 łyżek
    - papryczka chilli: 1 sztuka

    - cebula mała (zwykla): 1 sztuka

    - ryż: 100 gramów

    - białe wino wytrawne: 45 mililitrów

    - woda lub bulion: 1.5 szklanki

    - parmezan tarty: 0.33 szklanki


    - ocet balsamiczny: 1 łyżka

    - tymianek świeży: 1 łyżka

    - oregano: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię i smażyć mieszając przez kilka minut aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni, odstawić, a na patelnie dodać łyżkę masła i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Przyprawić pieprzem i solą, smażyć ok. 15 minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca się, od czasu do czasu mieszać. W połowie smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i oregano. Na sam koniec odstawić z ognia, dodać boczek, ocet balsamiczny i tymianek - wymieszać. Jeśli boczek był chudy, można dodać łyżkę masła.
  • 2. W wysokim garnku roztopić łyżkę masła, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić ją, mieszać od czasu do czasu przez ok.8 minut. Dodać ryż i chwilkę go podsmażać, wlać wino i znów smażyć przez 2 minuty aż cały płyn wyparuje.
  • 3. Wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu i gotować risotto na średnim ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać następne pół szklanki wody i 1/3 usmażonej cukinii, doprawić solą (w szczególności kiedy używaliśmy wody a nie bulionu). Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodać ostatnią porcję wody/bulionu i gotować risotto do czasu aż ryż będzie miękki, ale w środku pozostanie odrobinę twardy (w razie potrzeby dodać jeszcze wody lub bulionu).
  • 4. Dodać 2 łyżki masła i tarty parmezan, odstawić z ognia, wymieszać, przykryć i zostawić pod przykryciem na 2 - 3 minuty. Podawać z pozostałą cukinią i boczkiem z patelni. Ryż można przerzucić z garnka na patelnie i chwilę podsmażać aby był zarumieniony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować