Risotto z tuńczykiem i cukinią

  • wyświetlono: 2389 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kiedy pierwszy raz przygotowałem klasyczne risotto, zacząłem eksperymentować z ciekawymi dodatkami, z którymi można je przyrządzić. Tuńczyk i cukinia okazały się idealną kompanią.

lukasz_albinski
  • 40min

Składniki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 gram ryżu typu arborio
cukinia średniej wielkości
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
125 gram masła
100 gram startego sera grana padano
100 ml białego, wytrawnego wina
sól i pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z tuńczykiem i cukinią

  • 1. Przygotowujemy 1 litr warzywnego bulionu i zostawiamy go wolno gotującego się na małym ogniu (sprawdzi się także taki sporządzony z dwóch warzywnych kostek rosołowych czy bulion drobiowy). Cebule kroimy w drobną kostkę, natomiast cukinie na dzielimy na 4 podłużne części, po czym każdą z nich kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek z 50 gramami masła. Do rozgrzanego tłuszczu przerzucamy pokrojoną cebulę i smażymy 3 minuty. Kiedy cebula zmięknie wsypać na patelnię ryż i smażyć kilka minut aż będzie szklisty. Dolać wino i dokładnie zamieszać oraz zmniejszyć ogień. Kiedy ryż wchłonie wino, dolać chochelką około pół szklanki gotującego się bulionu. Mieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolewać kolejną porcję bulionu aż ryż ugotuje się al dente (lekko twardy w środku). Będzie to trwało około 18-20 minut od dolania pierwszej porcji bulionu.
  • 3. W tym czasie, około 8-10 minut przed końcem przygotowywania ryżu, rozgrzać na mniejszej patelni oliwę, wyłożyć na nią pokrojoną cukinię, po 5 minutach dodać tuńczyk w sosie własnym. Należy amiętać o mieszaniu ryżu i uzupełnianiu bulionu. Gdy ryż będzie przygotowany już al dente przełożyć do niego cukinię z tuńczykiem, zamieszać, przyprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodać resztę masła i starty ser grana padano. Dokładnie wymieszać zawartość patelni, zdjąć z ognia i zostawić pod przykrywką na około 5 minut. Po tym czasie jeszcze raz przemieszać i przełożyć do miseczek. Risotto najlepiej podawać świeżo przygotowane, oprószone wiórkami sera dla dekoracji.

Porady

Istotnym elementem jest częste mieszanie potrawy tak, żeby nie uległa przypaleniu, a ryż mógł dokładnie "pić" bulion. Zamiast sera grana padano można użyć parmezanu czy naszego polskiego sera Bursztyn.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżzdrowie_na_talerzurybatuńczykCukiniarisotto

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z cukinią i śliwkowe szaszłyki

Dodane przez: Iwona75

Risotto z cukinią i śliwkowe szaszłyki

Kremowe, lekkie risotto z cukinią,...

image-1ck3ee9

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Tortilla z cukinią i tuńczykiem

Popularna w Hiszpanii, ale dopiero...

Risotto z cukinią i bobem

Dodane przez: karolinaaag

Risotto z cukinią i bobem

Coś dla miłośników kurczaka w połączeniu...

image-2669x1y

Dodane przez: Madleine1987

Spaghetti z cukinią i tuńczykiem

Pyszny sposób na przemycenie warzyw...

Spaghetti z tuńczykiem i cukinią.

Dodane przez: 89blondyna89

Spaghetti z tuńczykiem i cukinią.

Nieskomplikowane danie, które robi...

image-205sbyo

Dodane przez: sylwin03

Risotto z porem, cukinią i zielonym groszkiem

szybkie zielone risotto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE