Risotto z tuńczykiem i cukinią

4.51 (172 ocen)

  • 40 min

Kiedy pierwszy raz przygotowałem klasyczne risotto, zacząłem eksperymentować z ciekawymi dodatkami, z którymi można je przyrządzić. Tuńczyk i cukinia okazały się idealną kompanią.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    200 gram ryżu typu arborio
    cukinia średniej wielkości
    1 cebula
    1 litr bulionu warzywnego
    125 gram masła
    100 gram startego sera grana padano
    100 ml białego, wytrawnego wina
    sól i pieprz
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Risotto

Risotto z tuńczykiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 1 litr warzywnego bulionu i zostawiamy go wolno gotującego się na małym ogniu (sprawdzi się także taki sporządzony z dwóch warzywnych kostek rosołowych czy bulion drobiowy). Cebule kroimy w drobną kostkę, natomiast cukinie na dzielimy na 4 podłużne części, po czym każdą z nich kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek z 50 gramami masła. Do rozgrzanego tłuszczu przerzucamy pokrojoną cebulę i smażymy 3 minuty. Kiedy cebula zmięknie wsypać na patelnię ryż i smażyć kilka minut aż będzie szklisty. Dolać wino i dokładnie zamieszać oraz zmniejszyć ogień. Kiedy ryż wchłonie wino, dolać chochelką około pół szklanki gotującego się bulionu. Mieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolewać kolejną porcję bulionu aż ryż ugotuje się al dente (lekko twardy w środku). Będzie to trwało około 18-20 minut od dolania pierwszej porcji bulionu.
  • 3. W tym czasie, około 8-10 minut przed końcem przygotowywania ryżu, rozgrzać na mniejszej patelni oliwę, wyłożyć na nią pokrojoną cukinię, po 5 minutach dodać tuńczyk w sosie własnym. Należy amiętać o mieszaniu ryżu i uzupełnianiu bulionu. Gdy ryż będzie przygotowany już al dente przełożyć do niego cukinię z tuńczykiem, zamieszać, przyprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodać resztę masła i starty ser grana padano. Dokładnie wymieszać zawartość patelni, zdjąć z ognia i zostawić pod przykrywką na około 5 minut. Po tym czasie jeszcze raz przemieszać i przełożyć do miseczek. Risotto najlepiej podawać świeżo przygotowane, oprószone wiórkami sera dla dekoracji.

Porady

Istotnym elementem jest częste mieszanie potrawy tak, żeby nie uległa przypaleniu, a ryż mógł dokładnie "pić" bulion. Zamiast sera grana padano można użyć parmezanu czy naszego polskiego sera Bursztyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryby Ryż Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować