Ratatuja z soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Śródziemnomorskie smaki moją propozycją na jesienne obiady czy kolacje, działa rozgrzewająco!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 1 sztuka
    - bakłażan średni: 0.5 sztuki
    - papryka czerwona duża: 1 sztuka
    - brązowa soczewica w puszce: 1 opakowanie
    - pomidory w puszce (kojone): 1 opakowanie
    - natka pietruszki do dekoracji: 1 sztuka
    - cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (ząbek): 4 sztuki
    - oregano: 4 łyżeczki
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 2 łyżeczki
    - oliwa extra vergine: 3 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatuja z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ratatuja z soczewicą 1. - Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
    - Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
  • Ratatuja z soczewicą 2. Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy na patelni z grubym dnem posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
  • Ratatuja z soczewicą 3. - Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut
    - Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
    - Na sam koniec dodajemy puszkę osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty. Danie posypujemy umytą i posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować