Racuchy arancia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy jabłka ze skóry i wydrążamy gniazda nasienne - tak żeby nie połamać jabłka.
Kroimy jabłka w plastry o grubości ok. 1,5cm.
2.Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do żółtek.
Sok i żółtka mieszamy z mąka oraz cukrami. Powinna powstac półpłynna masa. Jeżeli jest za gęsta dodajemy mleko.
3.Masę jajeczną mieszamy z pianą z białek - delikatnie aby piana nie opadła.
Gdy piana połączy się z masą maczamy w niej plastry jabłek.
4.Podgrzewamy oliwę na patelni. Jabłka możemy smażyc gdy wrzucimy na patelnię odrobinę naszej masy i zacznie się ona przyrumieniać.
Smażymy jabłka w cieście. Usmażone odkładamy do osączenia na papierowy ręcznik.
Gotowe jabłka posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy melisą i kawałkami pomarańczy.
Opcjonalnie można na koniec polać deser likierem pomarańczowym.
Komentarze