Racuchy arancia

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smak lata - jabłka w cieście pomarańczowym. Przywołują myśl o podwieczorku w cieniu gaju pomarańczowego słonecznej Italii.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 5 sztuk
    - jajka: 2 sztuki
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - mąka: 125 gramów
    - cukier waniliowy: 15 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - mleko: 3 łyżki
    - oliwa: 0.5 szklanki
    - melisa: 1 pęczek
    - cukier puder: 4 łyżki
    - likier pomarańczowy: 2 łyżeczki
    - cząstki pomarańćzy: 3 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy arancia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy jabłka ze skóry i wydrążamy gniazda nasienne - tak żeby nie połamać jabłka.
    Kroimy jabłka w plastry o grubości ok. 1,5cm.
  • 2. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do żółtek.
    Sok i żółtka mieszamy z mąka oraz cukrami. Powinna powstac półpłynna masa. Jeżeli jest za gęsta dodajemy mleko.
  • 3. Masę jajeczną mieszamy z pianą z białek - delikatnie aby piana nie opadła.
    Gdy piana połączy się z masą maczamy w niej plastry jabłek.
  • 4. Podgrzewamy oliwę na patelni. Jabłka możemy smażyc gdy wrzucimy na patelnię odrobinę naszej masy i zacznie się ona przyrumieniać.
    Smażymy jabłka w cieście. Usmażone odkładamy do osączenia na papierowy ręcznik.
    Gotowe jabłka posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy melisą i kawałkami pomarańczy.
    Opcjonalnie można na koniec polać deser likierem pomarańczowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować