Najbardziej pracochłonne jest dokładne oczyszczenie grzybów, przecież nikt nie lubi zgrzytającego w zębach piasku. Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego.
Quiche z grzybami - placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bierzącą wodą. Ważna aby na grzybach nie pozostał piasek.
Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
Przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i suszonym rozmarynem.
Wystudzić usmażone grzyby i dodać rozbite jajka. Tak powstały farsz, lekko doprawić solą i pieprzem.
Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ponakłuwać widelcem, przykryć drugą warstwą papieru do pieczenia lub folia aluminiową i zrobić obciążenie np. wysypać nasionami suszonej fasoli.
Piec ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, lekko przestudzić.
Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz.
Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek.
Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze