POROSOŁOWE PIEROGI

3.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sposób na wykorzystanie mięska pozostałego z gotowania rosołu

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    szczypta soli
    1 szklanka wrzątku
    3 łyżki oleju
    dodatkowo:
    500 g ugotowanego mięsa z rosołu ( u mnie udko z kurczaka, udziec z indyka )
    sól, pieprz
    1 przesmażona cebula
    1 ugotowana marchewka i 1 pietruszka z rosołu
    pól szklanki rosołu
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Porosołowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Mięso z warzywami z rosołu mielimy, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy solą orz pieprzem. Dodajemy rosołu, aby farsz był aksamitny.
    *Do mąki dodajemy sól, olej, wrzątek, mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Kiedy ciasto nie klei się do rąk ( w miarę potrzeby można podsypać mąką) rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Na każdy okrąg wykładamy łyżkę farszu, zlepiamy.
    W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 3-4 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować