Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na smalcu nadaje im całkowicie innego smaku.
Składniki:
(Na ok 50 pierogów)
Ciasto:
300g. mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
2 udka kurczaka ugotowane w rosole
2 skrzydełka kurczaka ugotowane w rosole
1 skrzydło indyka ugotowane w rosole
2 białe cebule
1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapeno
sól , pieprz
smalec do smażenia
Pierogi porosołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
.
2.Farsz: mięso oddzielamy od kości oraz skóry.
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy mięso z cebula na rumiano.
Farsz doprawiamy.
3.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
4.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
5.Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu
Komentarze