Pierogi porosołowe

  • wyświetlono: 625 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na smalcu nadaje im całkowicie innego smaku.

martyna

Składniki

(Na ok 50 pierogów)
Ciasto:
300g. mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
2 udka kurczaka ugotowane w rosole
2 skrzydełka kurczaka ugotowane w rosole
1 skrzydło indyka ugotowane w rosole
2 białe cebule
1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapeno
sól , pieprz
smalec do smażenia

podsmażona cebula do okraszenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi porosołowe

  • 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
    .
  • 2. Farsz: mięso oddzielamy od kości oraz skóry.
    Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy mięso z cebula na rumiano.
    Farsz doprawiamy.
  • 3. Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
  • 4. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
  • 5. Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylapierogi z mięsemPierogi porosołowepierogi z mięsem drobiowympierogi z mięsem z rosołu

Komentarze

Podobne przepisy

image-0b67r09

Dodane przez: Anika84

PIEROGI LENIWE

Szybkie pierogi na słodko z dodatkiem...

Pierogi braniewskie

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi braniewskie

Pierogi te wywodzą się z kuchni...

Czarcie pierogi

Dodane przez: anka205

CZARCIE PIEROGI

Pyszne pierogi podawane z gulaszem...

pierogi

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie – najlepszy przepis!...

pierogi

Dodane przez: KORAL

Zakręcone pierogi

Istne szaleństwo kolorów. Wszyscy...

image-1958xw5

Dodane przez: tasty-and-fit

idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi...

Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE