Pierogi porosołowe

0 (0 ocen)

Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na smalcu nadaje im całkowicie innego smaku.

Składniki:

  • (Na ok 50 pierogów)
    Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    1 szklanka wrzątku
    1 jajko
    szczypta soli
    Farsz:
    2 udka kurczaka ugotowane w rosole
    2 skrzydełka kurczaka ugotowane w rosole
    1 skrzydło indyka ugotowane w rosole
    2 białe cebule
    1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapeno
    sól , pieprz
    smalec do smażenia

    podsmażona cebula do okraszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi porosołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
    .
  • 2. Farsz: mięso oddzielamy od kości oraz skóry.
    Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy mięso z cebula na rumiano.
    Farsz doprawiamy.
  • 3. Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
  • 4. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
  • 5. Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować