Cytrynówka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Z cytryn obieramy skórkę, delikatnie, nie wykrajając białej części, by nie nadać nalewce goryczki. Obrane skórki zalewamy szklanką spirytusu, odstawiamy na 24 godz by alkohol wydobył aromat ze skórki.
*Z cytryn wyciskamy sok, dolewamy przegotowaną, ostudzoną wodę, dokładamy miód. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Pamiętajmy by nie podgrzewać miodu, gdyż temperatura powyżej 40 stopni pozbawia go cennych właściwości. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na dobę.
* Po tym czasie zalewamy spirytus znad skórek, łączymy to z sokiem cytryny, miodem i wodą. Dodajemy resztę spirytusu. Wedle uznania możemy do tak przygotowanej nalewki dodać jeszcze więcej miodu lub soku z cytryny- w zależności od tego na jakim smaku nam zależy.
Nalewkę możemy degustować od razu po przyrządzeniu, ale najsmaczniejsza jest po upływie minimum 2 tygodni. No i najpyszniejsza oczywiście schłodzona.
Komentarze