Pierogi porosołowe mięsno-warzywne

5 (196 ocen)

Jeden z pysznych sposobów wykorzystania warzyw i mięsa z rosołu :)

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki + do podsypania – u mnie poznańska
    szczypta soli
    2/3 szklanki letniej wody
    FARSZ:
    około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła i uda kurczaka
    resztki warzyw z rosołu:
    2 czubate łyżki posiekanego selera
    1 czubata łyżka posiekanej marchewki
    1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
    oraz:
    około 3 łyżek posiekanego ugotowanego al dente brokuła – najlepiej łodygi
    łyżeczka posiekanego koperku
    łyżka oleju
    2 łyżki posiekanej cebuli
    sól
    pieprz
    DODATKOWO:
    do gotowania: sól, łyżka oleju
    do podania: 1-2 łyżki sklarowanego masła, prażona cebulka
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi porosołowe mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniecione ciasto 1. CIASTO:
    mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło.
  • Farsz na pierogi 2. FARSZ:
    mięso z rosołu obrałam ze skóry i oddzieliłam od kości, drobno posiekałam. Równie drobno posiekałam ocalałe z rosołu warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, oraz różyczkę brokuła.
    Kawałek cebuli obrałam ze skóry, drobno posiekałam i usmażyłam na rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu.
    Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
  • Faszerowanie pierogów 3. PIEROGI:
    w dużym rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów.
    Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiałam pierogi.
  • Pierogi przygotowane do gotowania 4. Gotowe odkładałam na ściereczkę i ściereczką przykrywałam, żeby nie obsychały.
  • Gotowanie pierogów 5. Do wrzącej wody dodałam sól i olej, włożyłam pierogi i gotowałam je na wolnym ogniu, przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Żeby sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco miękkie, wbiłam widelec w „falbankę”.
  • Pierogi osączone na sicie 6. Łyżką cedzakową wyłożyłam pierogi na sito, żeby odciekły, a następnie przełożyłam je na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować