Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

5 (157 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam wymyślać nowe potrawy. Tym daniem zaskoczyłam moich znajomych, bardzo im smakowało, jedli aż im się uszy trzęsły ;)

  • 20 min

Składniki:


  • ryż do risotto 150g,
    bulion około 500ml,
    1 cebula,
    mięso mielone 250g,
    pomidory krojone w puszce 400g,
    koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
    ser żółty 100g,
    bazylia 1 łyżeczka,
    sól,
    pieprz,
    1-2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowe risotto z mięsem mielonym 1. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż do risotto. Smażymy go do momentu aż ziarna ryżu staną się szkliste.
  • Pomidorowe risotto z mięsem mielonym 2. Wówczas zalewamy go chochlą bulionu i smażymy dalej. Gdy ryż wchłonie bulion wlewamy kolejną chochlę. Postępujemy tak do momentu aż ryż będzie miękki.
  • Pomidorowe risotto z mięsem mielonym 3. W między czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż się zarumieni. Wówczas dodajemy pomidory w puszce, koncentrat i bazylię i smażymy tak długo, aż część płynu wyparuję i sos zgęstnieje.
  • Pomidorowe risotto z mięsem mielonym 4. Ser ścieramy na tarce i dodajemy go do ryżu pod koniec smażenia. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy do niego podsmażone mięso z sosem i mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Od razu podajemy, Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować