Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać. Papryczki chili pokroić w plasterki. Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku. Włożyć połowę cebuli i papryczki. zeszklić. Wsypać ryż, przesmażyć pół minuty i zalać wodą (ilość według zaleceń na opakowaniu). Lekko osolić, ugotować i odstawić.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika.
Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.
Komentarze