Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekko ostre smaczne i sycące risotto. Sprawdzi się jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300g mielonej wołowiny
    -300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego)
    -2 świeże papryczki chili
    -pół czerwonej papryki
    -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku
    -puszka pomidorów
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać. Papryczki chili pokroić w plasterki. Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku. Włożyć połowę cebuli i papryczki. zeszklić. Wsypać ryż, przesmażyć pół minuty i zalać wodą (ilość według zaleceń na opakowaniu). Lekko osolić, ugotować i odstawić.
    Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika.
    Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Mięso Papryka Ryż Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować