Risotto z mięsem mielonym

4.48 (154 ocen)

Smaczna i sycąca potrawa z dużą ilością mięsa i warzyw

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego
    3 łyżki oleju
    łyżeczka czosnku granulowanego
    łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    łyżeczka przyprawy do kurczaka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    woreczek ryżu (najlepiej do risotto)
    puszka kukurydzy
    0,5 l słoik papryki konserwowej
    szklanka mrożonego zielonego groszku
    100 ml wody
    kostka rosołowa
    1 l soku pomidorowego
    natka pietruszki
    1/2 łyżeczki bazylii
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Risotto z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem. Cebulę i paprykę konserwową kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Podlewamy wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Groszek gotujemy w wodzie aż zmięknie, a ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Do mięsa wrzucamy podsmażone warzywa, ryż, osączoną kukurydzę z puszki, groszek i wszystko zalewamy sokiem pomidorowym. Wrzucamy kostkę rosołową, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko razem jeszcze dusimy około 15 minut. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do potrawy można dodać szczyptę chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować