Risotto pomidorowe z ziołami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Do przygotowania tego risotto można użyć zupy pomidorowej która została nam z obiadu

  • 45 min

Składniki:

  • około 3 szkl. zupy pomidorowej
    1,5 szkl. ryżu do risotto
    1 mała cebula
    kilka pomidorków koktajlowych
    garść świeżego tymianku
    kilka listków czerwonej bazylii
    parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto pomidorowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.
    Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.
    Następnie na patelnię wlewamy trochę zupy pomidorowej tak aby pokryła ryż. Całość cały czas mieszamy, ponieważ ryż łatwo się przypala.
    Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję zupy i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente (jeśli zabraknie zupy, można podlać wodą- ok. 3/4 szkl.)
    Pod koniec smażenia do ryżu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.
    Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem.

    (Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia smku)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż Tymianek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować