Jedno z ukochanych przeze mnie dań kuchni chilijskiej. Doskonałe na domowy obiad jak i dla gości. Dla mnie 5+ za niską kaloryczność, bogaty smak, wygląd i lekkość potrawy.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- udka kurczaka: 4 sztuki
- cebula duża: 2 sztuki
- marchew duża: 2 sztuki
- groszek zielony: 200 gramów
- czosnek ząbki: 4 sztuki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- wino białe wytrawne: 1 szklanka
- sól i pieprz: 2 szczypty
- zioła oregano, bazylia, tymianek, cząber, rozmaryn: 1 łyżka
- woda przegotowana: 1.5 litra
Pollo arvejado czyli kurczak w groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, po kilku minutach dodać kurczaka i smażyć kilka minut. Całość przełożyć do garnka, zalać przegotowaną wodą ok 1,5 litra, dodać pokrojone w krążki marchewki oraz cebulę pokrojoną w piórka, dodać wszystkie przyprawy ( zwłąszcza sporo rozmarynu, fantastycznie sprawdza się w tym daniu). Gotować na średnim ogniu, po ok. 20 minutach wlać wino i dalej gotować. Gdy kurczak będzie już miękki dodać mrożony groszek, pogotować jeszcze kilka chwil. Danie w moim domu podajemy z lekką sałatą ( mieszanka różnych sałat, jak endywia, lodowa, rukola z sosem vinaigrette), do tego najczęściej Sauvignon Blanc. Choć ciekawym połączeniem mogłoby też być portugalskie Vinho Verde.
Komentarze