Pollo arvejado czyli kurczak w groszku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jedno z ukochanych przeze mnie dań kuchni chilijskiej. Doskonałe na domowy obiad jak i dla gości. Dla mnie 5+ za niską kaloryczność, bogaty smak, wygląd i lekkość potrawy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka kurczaka: 4 sztuki
    - cebula duża: 2 sztuki
    - marchew duża: 2 sztuki
    - groszek zielony: 200 gramów
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - wino białe wytrawne: 1 szklanka
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - zioła oregano, bazylia, tymianek, cząber, rozmaryn: 1 łyżka
    - woda przegotowana: 1.5 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pollo arvejado czyli kurczak w groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, po kilku minutach dodać kurczaka i smażyć kilka minut. Całość przełożyć do garnka, zalać przegotowaną wodą ok 1,5 litra, dodać pokrojone w krążki marchewki oraz cebulę pokrojoną w piórka, dodać wszystkie przyprawy ( zwłąszcza sporo rozmarynu, fantastycznie sprawdza się w tym daniu). Gotować na średnim ogniu, po ok. 20 minutach wlać wino i dalej gotować. Gdy kurczak będzie już miękki dodać mrożony groszek, pogotować jeszcze kilka chwil. Danie w moim domu podajemy z lekką sałatą ( mieszanka różnych sałat, jak endywia, lodowa, rukola z sosem vinaigrette), do tego najczęściej Sauvignon Blanc. Choć ciekawym połączeniem mogłoby też być portugalskie Vinho Verde.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Groszek zielony Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować