Kurczak w zielonym groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i wycieramy suchą ściereczką. Nacieramy ulubionymi przyprawami z obu stron i smażymy na patelni na złoty kolor. Odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy i całość smażymy na tłuszczu z kurczaka (uważamy, żeby nie przypalić). Dokładamy kurczaka i zalewamy całość bulionem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie odkrywamy pokrywkę i redukujemy bulion do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy groszek (bez zalewy) i chwilkę gotujemy.
Gdyby bulion odparował za bardzo można go rozcieńczyć zalewą z groszku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną śmietany lub mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Komentarze