kurczak w zielonym groszku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne danie, które posmakuje na pewno dorosłym jak i dzieciom.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ćwiartki z kurczaka: 4 sztuki
    - opakowanie zielonego groszku w kartonie: 1 sztuka
    - małe cebule: 2 sztuki
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - bulionu drobiowego: 1 szklanka
    - ulubione przyprawy do kurczaka (papryka słodka mielona, curry, pieprz czarny mielony, kminek, kolendra, majeranek, sól): 1 łyżka
    - oliwy z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w zielonym groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i wycieramy suchą ściereczką. Nacieramy ulubionymi przyprawami z obu stron i smażymy na patelni na złoty kolor. Odkładamy na bok.

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy i całość smażymy na tłuszczu z kurczaka (uważamy, żeby nie przypalić). Dokładamy kurczaka i zalewamy całość bulionem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie odkrywamy pokrywkę i redukujemy bulion do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy groszek (bez zalewy) i chwilkę gotujemy.

    Gdyby bulion odparował za bardzo można go rozcieńczyć zalewą z groszku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną śmietany lub mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować