Pomysł na pyszny zdrowy obiadek. Przygotowanie warzyw i mięsa zajmie nam niecałe 10 min a resztę roboty zrobi za nas piekarnik. Całe danie wychodzi miękkie, pyszne i soczyste. Polecam!
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 podudzia kurczaka (lub inne części kurczaka)
ok 700 g ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
koperek
sól ,pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany (wasze ulubione przyprawy do kurczaka)
2-3 łyżki oleju
Kurczak z warzywami pieczony w rekawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia kurczaka myjemy, suszymy, smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na co najmniej godzinę lecz można ten krok pominąć. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz koperek i mieszamy.
Do rękawa wkladamy warzywa i równomiernie je rozkładamy,
na warzywa układamy podudzia.
Całość zawiązujemy i wykałaczką w worku robimy 3-4 dziury. Pieczemy w 180 st ok godzinę. Smacznego!
Komentarze