Kurczak w porach i groszku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Soczysty, kremowy kurczak, marynowany w soku z cytryny oraz skąpany w sosie z porami i zielonym groszkiem. Jest przepyszny! Idealny na rodzinny obiad w towarzystwie kluseczek i surówki.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    sok z ½ cytryny
    3 zabki czosnku
    przyprawa typu vegeta
    mąka do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
    duży por (biała i jasno zielona część, bez ciemnozielonej)
    250g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
    250 ml bulionu
    150ml słodkiej śmietanki 12%
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kurczak w porach i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Nacieramy sokiem z cytryny, przeciśniętym ząbkiem czosnku i vegetą. Zostawiamy w marynacie minimum na 1h a najlepiej na noc.
    Mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz. Na tym samym oleju przesmażamy pokrojony w talarki por. W razie potrzeby dodajemy nieco tłuszczu.
    Dokładamy przesmażone piersi i podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Dodajmy groszek i opcjonalnie jeszcze nieco bulionu i dusimy jeszcze 7-8 minut.
    Podlewamy śmietanką i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.
    Serwujemy z kluseczkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować