Jeśli kuchnia jest sercem domu, to przepis na kurczaka babci (pollo della nonna) jest kwintesencją tego określenia. Pełnia domowego smaku, bogactwo aromatów, trochę włoskiego temperamentu...Paluszki lizać!
2 godz. 30 min
Składniki:
10 podudzi z kurczaka (lub 1 kurczak podzielony na kawałki)
4 ziemniaki
2 marchewki
2 duża cebula
2 ząbki czosnku
150g czarnych oliwek
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
kolendra
tymianek
papryka
oregano
gałązka rozmarynu
oliwa lub olej do smażenia
Pollo della nonna - kurczak babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą, tymiankiem, odstawić na godzinę. Zrumienić na oliwie, przełożyć do brytfanki.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na tej samej patelni, na której smażył się kurczak. Również przełożyć do brytfanki.
Ziemniaki i marchew obrać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, marchew w talarki, warzywa i oliwki wyłożyć na kurczaka i cebulę. Posypać solą, ziołami, zalać winem, wstawić do piekarnika. Przykryć folią lub przykrywką, piec przez 30 minut w 170stC., następnie zdjąć folię i piec kolejne 30 minut.
Smacznego!
Komentarze