Pollo della nonna - kurczak babci

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jeśli kuchnia jest sercem domu, to przepis na kurczaka babci (pollo della nonna) jest kwintesencją tego określenia. Pełnia domowego smaku, bogactwo aromatów, trochę włoskiego temperamentu...Paluszki lizać!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka (lub 1 kurczak podzielony na kawałki)
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    2 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    150g czarnych oliwek
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    sól
    pieprz
    kolendra
    tymianek
    papryka
    oregano
    gałązka rozmarynu
    oliwa lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pollo della nonna - kurczak babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą, tymiankiem, odstawić na godzinę. Zrumienić na oliwie, przełożyć do brytfanki.
    Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na tej samej patelni, na której smażył się kurczak. Również przełożyć do brytfanki.
    Ziemniaki i marchew obrać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, marchew w talarki, warzywa i oliwki wyłożyć na kurczaka i cebulę. Posypać solą, ziołami, zalać winem, wstawić do piekarnika. Przykryć folią lub przykrywką, piec przez 30 minut w 170stC., następnie zdjąć folię i piec kolejne 30 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować