Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowo-szałwiowym

4.99 (159 ocen)

Pyszne danie obiadowe

Składniki:

  • - 400 g polędwiczki wieprzowej
    - 1 średnie jabłko
    - 1 średniej wielkości cebula
    - 100 g pieczarek
    - 2 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    - 1 łyżka suszonej szałwii
    - 100 g wina białego
    - 200 ml śmietanki 30%
    - sól, pieprz do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowo-szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy kroimy w ukośne plastry. Rozbijamy je delikatnie i wrzucamy do miski. Mąkę łączymy z solą, pieprzem i papryką czerwoną i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy kilka minut z każdej strony. W tym czasie jabłko kroimy w ósemki, cebulę w piórka a pieczarki w plasterki. Mięso wyjmujemy na chwilę z patelni i odkładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, pieczarki i jabłko . Smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewamy wino i śmietankę, dosypujemy zioła oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i dokładamy mięso. Smażymy do uzyskania miękkości polędwiczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Jabłka Owoce Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować