Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

4.5 (146 ocen)

Delikatne kruche i bardzo soczyste mięsko ze smakiem żurawiny oraz wina . Idealne na świąteczne lub niedzielne przyjęcie ;)

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    1 słoiczek żurawiny ( 280 g )
    2 łyżki płynnego miodu
    1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    sól , pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki pokrojone 1. Polędwiczki kroimy w grube plastry , każdy kawałek " rozklepujemy " w dłoni.
  • polędwiczki 2. Oprószamy solą i pieprzem , wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  • 3. Żurawinę mieszamy z miodem , sokiem z cytryny oraz winem , przelewamy do polędwiczek
  • polędwiczki przed pieczeniem 4. Pieczemy 25 min w 200 st. ( grzanie góra -dół) , w trakcie pieczenia oblewamy polędwiczki sosem jeśli nie zakrywa wszystkich kawałków.

Porady

Polędwiczki podałam z pieczonymi kawałkami ziemniaków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Wieprzowina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować