Polędwiczki pieczone z jabłkami

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

wspaniały smak

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 polędwiczki
    4 duże cebule
    4 jabłka Champion
    Kawałek pora
    1 szklanka soku marchwiowo- jabłkowego, u mnie domowej roboty
    1 łyżka masła
    Olej do smażenia
    Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 2 szczypty cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Polędwiczki pieczone z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki  pieczone  z jabłkami 1. Całe polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, odstawić na 1-2 godziny.
    Potem obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju i odłożyć na bok.
    Na tym samym tłuszczu obsmażyć krótko cebule pokrojone w grube krążki i oprószone szczyptą cukru oraz majerankiem.Dodać też pokrojony por.
    Przełożyć na dno formy żaroodpornej .Wlać sok marchwiowo- jabłkowy.
    Na cebuli ułożyć obsmażone polędwiczki,
    Na tłuszczu po smażeniu cebuli obsmażyć krótko obrane jabłka pokrojone w grube krążki, oprószając je również szczyptą cukru i majerankiem, przełożyć na polędwiczki.
    Na wierzch położyć łyżkę masła. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1,5 godziny.
    W trakcie pieczenia polewać polędwiczki sosem i spróbować smak sosu, w razie potrzeby doprawić.
  • Polędwiczki przed wstawieniem do piekarnika 2. Polędwiczki przed wstawieniem do piekarnika, tylko do zdjęcia odsunęłam część jabłek, mięso ma być całkowicie zakryta jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować