Polędwiczki pieczone z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, odstawić na 1-2 godziny.
Potem obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju i odłożyć na bok.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć krótko cebule pokrojone w grube krążki i oprószone szczyptą cukru oraz majerankiem.Dodać też pokrojony por.
Przełożyć na dno formy żaroodpornej .Wlać sok marchwiowo- jabłkowy.
Na cebuli ułożyć obsmażone polędwiczki,
Na tłuszczu po smażeniu cebuli obsmażyć krótko obrane jabłka pokrojone w grube krążki, oprószając je również szczyptą cukru i majerankiem, przełożyć na polędwiczki.
Na wierzch położyć łyżkę masła. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia polewać polędwiczki sosem i spróbować smak sosu, w razie potrzeby doprawić.
2.Polędwiczki przed wstawieniem do piekarnika, tylko do zdjęcia odsunęłam część jabłek, mięso ma być całkowicie zakryta jabłkami
Komentarze