Polędwiczki pieczone z ziemniakami i papryką

4.97 (202 ocen)

  • Dla 2 osób

Bardzo łatwa do przygotowania potrawa z polędwiczek wieprzowych. Idealna na lunch lub obiad. Ziemniaki wcześniej obgotowujemy. Dzięki temu zabiegowi całą potrawę pieczemy krócej w piekarniku i nie dopuszczamy do wysuszenia mięsa.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 200g polędwiczki wieprzowej,
    • 1 papryka (240g),
    • 1 cebula (120g),
    • 320g obranych ziemniaków,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g),
    • ½ łyżeczki oregano,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • Szczypta chili,
    • 1 i ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
    • ½ łyżeczki koperku suszonego lub 1 łyżeczka świeżego,
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (202 ocen)

Polędwiczki pieczone z ziemniakami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ją w większą kostkę. Polędwiczkę kroimy w kawałki 2cm.
    Obrane ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy ziemniaki. Obgotowujemy je przez 7-10 minut. Następnie odcedzamy i pozwalamy im ostygnąć.
    Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i dodajemy do warzyw i mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie składniki. Miskę zakrywamy folią i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, a najlepiej na całą noc.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zawartość miski przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy około 20-30 minut (do miękkości mięsa i ziemniaków). Gdyby potrawa zaczynała się spiekać to przykrywamy ją folią.

Porady

Jedna porcja to około 402kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować