Pieczone polędwiczki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i soczyste pieczone polędwiczki z kurczaka. Pieczone polędwiczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Mięso wychodzi delikatne i miękkie. Polecam na wiosenny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g polędwiczek z kurczaka
    2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka
    5 łyżek kukurydzianej bułki tartej
    1 jajko
    duża szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone polędwiczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki opłukujemy wodą i osuszamy. Następnie przyprawiamy połową przyprawy do kurczaka, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Jajko mieszamy z solą w głębokim talerzu. Na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z przyprawą do kurczaka. Wyjmujemy polędwiczki z lodówki. Każdy kawałek najpierw obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Układamy gotowe polędwiczki na blaszce (ja wyłożyłam dodatkowo blaszkę papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach pod przykryciem a następnie przez 15 minut bez przykrycia (również w 180 stopniach). Upieczone polędwiczki podajemy w towarzystwie surówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować