Placki ziemniaczane z pasztetem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, chrupiące placki z delikatną mięsną nutą. Polecam :-)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża biała cebula
    200 gr pasztetu drobiowego
    2 jajka
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki pieprzu
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Pasztet

Placki ziemniaczane z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę odcedzić na sitku. Wodę z ziemniaków wylać, skrobia która zebrała się na dnie dodać do tartych ziemniaków. Cebulę również zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wymieszać. Dodać pasztet drobiowy, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ponownie wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i kłaść po 2 łyżki masy na 1 placka. Smażyć na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Podać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Składniki podane na ok. 15 placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować