Pierogi z botwiną i fetą

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierogi z botwiną i fetą najlepiej smakują ugotowane i polane palonym masłem z chrupiącymi listkami szałwii. Ale kleks kwaśnej śmietany również do nich pasuje;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe)
    100g sera feta
    1 ząbek czosnku
    1 szalotka (lub nieduża cebula)
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    ciasto:
    2 szklanki mąki + do podsypywania
    2/3 szklanki gorącej wody
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    do podania : masło, listki szałwii
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z botwiną i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.
    Botwinę dobrze opłukać. Łodygi i buraki pokroić drobno. Liście grubo posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać botwinę, smażyć mieszając przez kilka minut, następnie przykryć i dusić ok 5 minut. Sok powinien odparować. Doprawić do smaku (uwaga na sól, gdy ser również jest słony).
    Gdy botwina wystygnie, dodać pokrojoną w kostkę fetę.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok2mm, wycinać kółka (u mnie 7cm), nakładać nadzienie i zlepiać brzegi.
    W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać pierogi, gotować ok 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, podawać z palonym masłem i listkami szałwii.
    Palone masło: masło (ok 50g) stopić, do masła włożyć listki szałwii, smażyć, aż staną się chrupkie. Listki wyjąć, a masło podgrzewać dalej, aż zacznie się robić lekko brązowe i będzie miało intensywny zapach. Masłem polać pierogi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować