Prosty sposób na przemycenie do dania szpinaku. Pierogi świetnie smakują prosto z wody, jak również odsmażane na drugi dzień.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
200-250 g mąki pszennej + do wałkowania
150 g mąki ziemniaczanej
50 g świeżych liści szpinaku (może być też rozmrożony, dokładnie odciśnięty z wody)
1 szklanka bardzo gorącej wody
1 łyżeczka oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
250 g chudego twarogu
150 g fety w kawałku
200 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
świeżo zmielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Zielone pierogi z fetą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg miksujemy z fetą i obficie doprawiamy. Boczek wytapiamy na suchej patelni, do momentu aż będzie rumiany i chrupiący. 150 g dodajemy do serowego farszu. 50 g i powstały tłuszcz zostawiamy jako okrasę do pierogów.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól łączymy w misce. Szpinak miksujemy z olejem i wodą. W mące robimy wgłębienie i wlewamy bardzo ciepły, zielony płyn. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Ciasto może być luźne. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 10 minut. Blat lub stolnicę posypujemy obficie mąką i wykładamy ciasto. Ponownie zagniatamy i cienko wałkujemy (w razie potrzeby oprószamy mąką). Wycinamy kółka. Nadziewamy pierogi farszem, lepimy, widelcem robimy falbankę. Gotujemy je w osolonej wodzie, przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy łyżką i wykładamy na talerze. Podajemy z okrasą, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Komentarze