Zielone pierogi z fetą i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty sposób na przemycenie do dania szpinaku. Pierogi świetnie smakują prosto z wody, jak również odsmażane na drugi dzień.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200-250 g mąki pszennej + do wałkowania
    150 g mąki ziemniaczanej
    50 g świeżych liści szpinaku (może być też rozmrożony, dokładnie odciśnięty z wody)
    1 szklanka bardzo gorącej wody
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    0,5 łyżeczki soli

    Składniki na farsz:
    250 g chudego twarogu
    150 g fety w kawałku
    200 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
    świeżo zmielony pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi

Zielone pierogi z fetą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielone pierogi z serem i boczkiem 1. Twaróg miksujemy z fetą i obficie doprawiamy. Boczek wytapiamy na suchej patelni, do momentu aż będzie rumiany i chrupiący. 150 g dodajemy do serowego farszu. 50 g i powstały tłuszcz zostawiamy jako okrasę do pierogów.

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól łączymy w misce. Szpinak miksujemy z olejem i wodą. W mące robimy wgłębienie i wlewamy bardzo ciepły, zielony płyn. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Ciasto może być luźne. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 10 minut. Blat lub stolnicę posypujemy obficie mąką i wykładamy ciasto. Ponownie zagniatamy i cienko wałkujemy (w razie potrzeby oprószamy mąką). Wycinamy kółka. Nadziewamy pierogi farszem, lepimy, widelcem robimy falbankę. Gotujemy je w osolonej wodzie, przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy łyżką i wykładamy na talerze. Podajemy z okrasą, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Boczek wędzony Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować