Gołąbki z młodej kapusty z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać, ostudzić.
Cebulę z pomidorami i boczkiem połączyć z kaszą, dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku.
Kapustę sparzyć, zdejmując kolejno liście. Uwaga: nie należy liści długo gotować, ponieważ będą zbyt miękkie.
W liściach ściąć grubszy nerw. Na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć gołąbki.
Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut.
Podawać np. z sosem pieczarkowym albo śmietaną.
Smacznego!
Porady
Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak.
Komentarze