Gołąbki z młodej kapusty z kaszą

4.48 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne i niebanalne danie z młodej kapusty

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    200g kaszy gryczanej
    100g wędzonego boczku (opcjonalnie)
    6-8 suszonych pomidorów
    1 jajko
    1 cebula
    tymianek
    słodka papryka
    2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego oleju)
    sól
    pieprz
    0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. wody)
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować do miękkości.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać, ostudzić.
    Cebulę z pomidorami i boczkiem połączyć z kaszą, dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku.
    Kapustę sparzyć, zdejmując kolejno liście. Uwaga: nie należy liści długo gotować, ponieważ będą zbyt miękkie.
    W liściach ściąć grubszy nerw. Na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć gołąbki.
    Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut.
    Podawać np. z sosem pieczarkowym albo śmietaną.
    Smacznego!

Porady

Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować