Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Te pierogi powstały przypadkiem, bo ugotowałam za dużo kaszy na obiad. Farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem fety i suszonych pomidorów smakuje wspaniale.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1) 500 g mąki pszennej
    2) 250-300 ml gorącej wody
    3) 80 g masła
    4) łyżeczka soli
    Farsz:
    1) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
    2) 10-12 szt suszonych pomidorów
    3) 200 g sera feta
    4) pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz do pierogów: Kaszę gryczaną miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym kółku układamy łyżeczką trochę farszu i lepimy pierogi.
  • 3. Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem oleju i gotujemy około 2 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi możemy podawać np. z podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kasza gryczana Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować