Te pierogi powstały przypadkiem, bo ugotowałam za dużo kaszy na obiad. Farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem fety i suszonych pomidorów smakuje wspaniale.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Ciasto na pierogi:
1) 500 g mąki pszennej
2) 250-300 ml gorącej wody
3) 80 g masła
4) łyżeczka soli
Farsz:
1) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
2) 10-12 szt suszonych pomidorów
3) 200 g sera feta
4) pieprz czarny mielony
Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz do pierogów: Kaszę gryczaną miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem.
2.Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym kółku układamy łyżeczką trochę farszu i lepimy pierogi.
3.Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem oleju i gotujemy około 2 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi możemy podawać np. z podsmażoną cebulką.
Komentarze