Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą

4.46 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te pierogi to Petarda !!! Są rewelacyjne,możecie je zrobić z dowolnym farszem,nadziać pieczarkami,lub kapustą kiszoną itp.możliwości jest wiele.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 szt.
    Ciasto:
    3 szkl.mąki Puszystej Poznańskiej typ 500 Lubella
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
    50 g świeżych drożdży
    pół kostki masła lub margaryny (125 g)
    2 jajka
    Farsz:
    450 g szpinaku mrożonego(świeży jest najlepszy)
    2 średnie cebulę
    130 g sera typu feta
    sól i pieprz do smaku
    2 spore ząbki czosnku
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    Dodatkowo:
    rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
    sezam lub czarnuszka do posypania
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi. 1. Mąkę Puszystą Poznańską typ 500 Lubella przesiać do miski,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę,wbić jajka,oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę,
  • Pierogi. 2. całość wyrobić ręką lub mikserem,na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
  • Pierogi. 3. Gotowe ciasto przełożyć na folie spożywczą,zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz.przez ten czas podrośnie,a my robimy farsz.
    Cebulkę obrać,umyć i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnię z odrobiną oleju,
  • Pierogi. 4. gdy się rumieni dodać szpinak,i smażyć do zredukowania wody,przyprawić solą i pieprzem,pamiętając o tym,że ser feta jest również słony,wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,oraz śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min,zdjąć z ognia,ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku,całość wymieszać i nadzienie gotowe,
  • Pierogi. 5. żeby szybciej ostygło wystawiłam na dwór.
    Po godz.wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm(musicie wyczuć waszą grubość),wyciąć kubkiem krążki,u mnie średnicy 10 cm,
  • Pierogi. 6. każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć sporą łyżkę farszu
  • Pierogi. 7. i zlepić górę palcami,
  • Pierogi. 8. zrobić tzw."falbankę"lub inny rodzaj wykończenia,taki jaki najczęściej robicie przy Waszych pierogach.
    Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,
  • Pierogi. 9. przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę,w między czasie włączyć piekarnik,ustawić temp.na 180 C,posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką,wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika,piec ok.20 min.do zrumienienia.

Porady

Ciasto jest fajne i smaczne,możecie z niego czarować różne smaczne cuda np.paszteciki wigilijne można przygotować z tego ciasta szybciej i zamrozić a dzień przed Wigilią wieczorem wyjąć z zamrażalnika,w dzień Wigilii podpiec w piekarniku i będą równie smaczne jak przygotowane na świeżo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować