Babcina szarlotka na kruchym cieście

3.62 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Kwintesencja szarlotki to kruche ciasto, dużo jabłek z cynamonem, a podawana na ciepło koniecznie z gałką lodów na wierzchu

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
    320g mąki (2 szklanki)
    60g drobnego cukru (1/3 szklanki)
    1 op. cukru waniliowego
    1 jajko
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%

    nadzienie:

    1,5kg jabłek (szara reneta, antonówka, boskop, kronselka)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

3.62 (13 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Babcina szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, dusić pod przykryciem przez 5 minut, powinny pozostać w kawałkach. Oprószyć cynamonem.
  • 2. Mąkę, cukier i proszek wymieszać, dodać masło, rozetrzeć do konsystencji kruszonki. Wbić jajko, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.
    Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć, a 2/3 wyłożyć dno formy.
    Na ciasto wyłożyć jabłka, z wierzchu posypać pozostałym ciastem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp 180stC.

    Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować