Piernik wileński z mąki żytniej

  • wyświetlono: 459 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków. Piernik wileński jest z uprażonej żytniej mąki, bez masła. Jest przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia. I jak to piernik, im starszy tym lepszy. Warto spróbować, polecam.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

350 g mąki żytniej
3 małe jajka
szklanka drobnego cukru
300 g prawdziwego miodu
15 g proszku do pieczenia
20 g przyprawy korzennej do piernika
3/4 szklanki małych rodzynek
2 łyżki rumu
łyżka mąki pszennej
140 g orzechów nerkowca ( mogą być inne, laskowe, włoskie )

150 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik wileński z mąki żytniej

  • 1. Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka.
    Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i jeszcze podgrzać. Powinien być płynny, lejący.
    Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
    Rodzynki namoczyć w rumie. Oprószyć mąką pszenną.
    Rodzynki i orzechy dodać do masy.
    Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być keksówka, albo jak u mnie foremka 20x30 cm.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową.
    Piernik wystudzić w formie. Można schować na później zawinięty w folię, ale można też zajadać od razu.
    W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka.
    Piernik polać polewą czekoladową i ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, białymi cukierkami w kształcie gwiazdek, albo inny sposób.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaCiastoczekoladapiernikorzechyDesermiódrodzynkiWigiliaświętakakaopolewa czekoladowaPierniczkiboże narodzeniemaka zytniaciasto na świętarodzinne spotkanieciasto na miodziepiernik z orzechamipiernik z polewąprażona makaprawdziwy miódpiernik wileńskipiernik żytnipiernik z rodzynkami

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik z galaretkami

Dodane przez: joanna30

Piernik z galaretkami

Delikatny herbaciany piernik z...

Piernik z jabłek

Dodane przez: Kasia84

Piernik z jabłek

Wyśmienite ciasto którego nie da...

Piernik z suszonymi śliwkami

Dodane przez: Oryginalny smak

Piernik z suszonymi śliwkami

Mięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny...

image-17q4b3d

Dodane przez: nataliakielek

Ciasto czekoladowe z jabłkami (bez mąki)

Pyszny placek czekoladowy bez mąki...

Piernik z powidłami

Dodane przez: Aleksandra J

Piernik z powidłami

Szybki piernik na ostatnią chwilę,...

szopka z piernika

Dodane przez: bronislawa70

Szopka z piernika

Pomysł na pachnącą szopkę z piernika...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE