Bułki z mąki żytniej razowej

  • wyświetlono: 11729 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Od dłuższego czasu namiętnie dodaję otręby, gdzie tylko się da - do mięsa, deserów, koktajli i oczywiście do pieczywa. Z podanych składników wyszły 4 sztuki.

Nemi-Habibi
  • 100min

Składniki

Ok. 2 szklanek mąki żytniej razowej
Otręby owsiane oraz pszenne (łącznie szklanka)
Ok. 1/2 szklanki mleka
1/4 paczki świeżych drożdży
Szczypta soli
Łyżeczka cukru
Oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki z mąki żytniej razowej

  • 1. Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy otręby oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka.
  • 3. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 4. Ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 5. Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

otrębybułkipieczywomąka żytnia razowa

Komentarze

Podobne przepisy

chleb razowy orkiszowo żytni  z ziarnami

Dodane przez: Magda_Z

Razowy chleb orkiszowo żytni z ziarnami

Przepyszny i wartościowy chleb,...

bułki razowe

Dodane przez: teresa-kr

Bułki razowe

Pyszne bułeczki razowe, doskonałe...

Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami

Dodane przez: Ejszetka

Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami

Pyszny i zdrowy chleb, który działa...

Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym

Dodane przez: akrobatka22

Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym

Proste bułeczki wypiekane z mąki...

Pszenne bułki z otrębami żytnimi

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenne bułki z otrębami żytnimi

Domowe bułki są najlepsze. Bardzo...

Razowe bułki z pokrzywą

Dodane przez: Jaga85

Razowe bułki z pokrzywą

Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE