ciekawa odmiana, przepis znalazłam tu : http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/search/label/Ryby?updated-max=2013-02-06T09:53:00%2B01:00&max-results=20&start=20&by-date=false, troszkę zmieniłam
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg łososia/ kupuję w Biedronce 1 większą porcję/
Sok z cytryny
Sól, pieprz kolorowy
1 puszka zielonego groszku osączonego
80 gram pora
Olej i masło do smażenia
1 łyżka Mascarpone
50 ml wina białego , dałam Martini
Szczypta cukru i tyle samo Vegety
Pieczony łosoś na zielonej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z fileta odrzucić skórę, opłukać, osuszyć i skropić cytryną. Przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć łososia i na wierzch położyć 2-3 plasterki masła. Zapiec k 25 minut.
W tym czasie na rozgrzanym oleju z masłem zeszklić pokrojonego pora ze szczyptą cukru i Vegety. Chwilę podsmażyć wlewając wino, odparować alkohol.
Do potrawy dodać groszek i Mascarpone, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć sos na talerz i ułożyć na nim łososia
Komentarze