Łosoś na kurkowo-szpinakowej pierzynce

0 (0 ocen)

Dziś mam pyszną propozycję rybną.Jest to smażony łosoś na pierzynce z kurek i szpinaku.Do tego dowolne dodatki i mamy super danie na specjalne ale nie tylko okazje.Bałam się, że przeciągnę łososia ale wyszedł bardzo soczysty i smaczny.

Składniki:

  • 1 kg fileta z łososia
    400 g blanszowanych kurek ( mrożone )
    5 brykietów mrożonego szpinaku
    1 garść listków rungii
    1/2 śmietanki 30 %
    do smaku :
    sól himalajska
    czosnek suszony
    pieprz
    1 łyżka masła
    olej rzepakowy do smażenia
    mąka do obtoczenia
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś na kurkowo-szpinakowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić i skropić sokiem z cytryny.ułożyć kawałki łososia.
    Odstawić na godzinę.
    Potem obtoczyć w mące, nadmiar mąki usunąć.
    Na patelni rozgrzać olej i układać łososia skórą do dołu.
    Smażyć po kilka minut z obu stron.
    Usmażone kawałki łososia odsączyć na ręczniku papierowym.
    Potem zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
  • 2. W tym czasie na maśle podsmażyć rozmrożone kurki razem ze szpinakiem i rungią na maśle.
    Dodać śmietankę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem i zagotować.
    Kurki wyłożyć na talerz a na kurkach ułożyć usmażone kawałki łososia.
    Podawać z pieczywem lub na przykład frytkami lub pieczonymi w piekarniku ziemniakami.

Porady

Informacja dla tych co nie wiedzą co to jest rungia. Jest to roślina, którą przygotowuje się jak szpinak. Inaczej nazywa się grzybowe ziele. Roślina wieloletnia ale na zimę trzeba zabierać do domu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Łosoś Ryby Śmietana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować