Pyszne i sycące danie główne idealne na każdą okazję, zarówna na rodzinny obiad jak i romantyczną kolację.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mrożonego łososia
opakowanie mrożonego szpinaku
200 g śmietany 18 %
przyprawa do łososia
aromatyczny pieprz (najlepiej w młynku)
ser parmezan
sól
vegeta
Łosoś na pierzynce szpinakowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Całe opakowanie szpinaku rozmrażamy.
2. Rozpakowujemy łososia.
3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na jego dnie układamy jednolicie, odciśnięty z wody szpinak. Na powstałej "pierzynce szpinakowej " kładziemy kawałki łososia.
4. Przygotowujemy sos śmietanowy. Do małego naczynia wlewamy śmietanę, wsypujemy odrobinę vegety, przyprawy do łososia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowanym przez nas sosem zalewamy łososia. Następnie posypujemy danie świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.
5. Całość pieczemy przez około 20 minut.
Smacznego!!!
Porady
Danie świetnie smakuje z ryżem i sałatką z pekińskiej kapusty.
Komentarze