Patisony marynowane na zimę

4.68 (191 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe patisony
    - ziele angielskie
    - pieprz czarny w kulkach
    - gorczyca
    - liście laurowe
    - koper

    Zalewa ( na 4-5 słojów o pojemności 0,9 litra )
    - 4 szklanki wody
    - pół szklanki octu 10%
    - 4 czubate łyżki cukru
    - 2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.68 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Patisony marynowane na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony myję, oczyszczam i odcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy, 1 listek laurowy i koszyczek kopru. Na to układam w miarę ciasno patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 7-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować