Marynowane patisony

4.49 (149 ocen)

Uwielbiam tak zamarynowane patisony, szczególnie te małe i z dodatkiem papryki. Stanowią doskonały dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 kilogramy małych patisonów

    1 papryka czerwona

    1 cebula

    Ząbki czosnku

    koper- baldachim

    Gorczyca

    Listek laurowy

    Ziele angielskie

    Pieprz ziarnisty

    Zalewa:

    6 szklanek wody

    1 szklanka octu

    0,5 szklanki cukru

    4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j2lnb1 1. Patisony myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, kroimy w krążki. Do każdego słoika wkładamy koper, 2 ząbki czosnku, kilka krążków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe. Układamy patisony, wkładamy kawałki papryki.
  • image-18y39sb 2. Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z patisonami. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować