Marynowane patisony

4.5 (142 ocen)

Propozycja przetworów z małych patisonów. Ślicznie wyglądają i wybornie smakują.

Składniki:


  • kg małych patisonów
    mała marchewka
    mała słodka czerwona papryka
    korzeń chrzanu
    łodyga kopru z nasionami

    Zalewa:
    pół szklanki wody
    kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
    liść laurowy
    łyżka cukru
    pół łyżeczki soli morskiej
    2 szklanki octu z białego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy (woda, ziele, pieprz, liść, cukier i sól) gotujemy około 10 minut, na koniec dolewamy ocet winny. Umyte patisony przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą, osuszamy i układamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kawałku papryki, obranego chrzanu, kopru i marchewkę pokrojoną w plasterki. Tak przygotowane warzywa zalewamy przestudzoną marynatą. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować