Pasztet z marchewki i soczewicy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Soczewica bogata w białko dobrze przyswajalne przez organizm. Dodatkowo posiada sporo wapnia, fosforu i potasu. Dobra dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Posiada niski indeks glikemiczny.Pasztet baardzo dobry, jak na wyrób bez grama mięsa i do tego zdrowy :) Polecam :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • * ok. 0,5 kg. marchewki
    * korzeń pietruszki
    * kawałek selera
    * 2 cebule
    * 6 ząbków czosnku
    * szklanka suchej czerwonej soczewicy
    * 1 jajko lub łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłej wody
    * 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
    * 1,5 łyżki soli
    * łyżeczka gałki muszkatołowej
    * pół łyżeczki kurkumy
    * pół łyżeczki bazylii
    * łyżeczka majeranku
    * szczypta cząbru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z marchewki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy, masło lub olej. Zalewamy szklanką wody. Soczewicę płuczemy w ciepłej wodzie i wrzucamy na przygotowane warzywa. Wszystko gotujemy razem 15 minut. W tym czasie obieramy czosnek i nastawiamy piekarnik na 160 st. C. Kiedy warzywa się podgotują wylewamy wodę, po czym dorzucamy czosnek, jajko lub siemię lniane i blendujemy na jednolitą masę. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 minut. Dobrze jest zapiekać przez pierwsze 20 minut na termoobiegu góra-dół, po czym przełączyć tylko na dół i piec kolejne 30 minut. Pasztet tężeje dopiero na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować