pasztet z soczewicy i marchewki

4.48 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pasztet z soczewicy jest dobrą propozycją dla osób, które chcą urozmaicić swoją dietę a przede wszystkim ograniczyć spożywane mięsa. Pasztet jest bardzo syty, dlatego właśnie idealnie sprawdza się zarówno przy śniadaniu, kolacji a nawet przy obiedzie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
    150 ml oliwy
    2 cebule pokrojone w kostkę
    4 posiekane ząbki czosnku
    2 tarte marchewki
    ćwierć utartego korzenia selera
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki przyprawy curry
    sól
    pieprz
    4 jajka
    masło i bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody, do momentu aż pozostanie papka (Jeśli woda się wchłonie a soczewica będzie nadal twarda warto dodać jeszcze trochę wody i przedłużyć czas gotowania).
  • 2. Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek, cebulę, marchewkę i seler.
  • 3. Kiedy smażenie dobiega końca dodajemy soczewicę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy.
  • 4. Roztrzepane jajka mieszamy z powstałą masą.
  • 5. Przygotowujemy keksówkę, którą smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do blaszki i stukamy kilka razy o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • 6. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Smak pasztetu można urozmaicać, dodają zioła, kmin rzymski (kumin), grzyby, słodką i ostrą paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować