Ciasteczka owsiane

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Płatki owsiane są cennym źródłem witaminy E, B6, potasu, magnezu i błonnika. Korzystnie wpływają na skórę i włosy. Powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka. Te ciasteczka są proste w wykonaniu, mega pyszne, chrupiące i zdrowe:)

  • 30 min

Składniki:

  • * 2 szkl płatków owsianych
    * 1,5 szkl mąki orkiszowej z pełnego przemiału
    * 3/4 szkl cukru brązowego
    * garść rodzynek
    * 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    * 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
    * 6 łyżek gorącej wody
    * 1 szkl oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu. Nagrzewamy piekarnik do 180st. C. W misce mieszamy wszystkie składniki suche. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Do suchych składników dodajemy siemię i olej. Dokładnie wszystko mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładamy masę. Uklepujemy na kształt ciasteczka. Masa wychodzi raczej luźna, ale daje się dobrze formować. Pieczemy około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować