Płatki owsiane są cennym źródłem witaminy E, B6, potasu, magnezu i błonnika. Korzystnie wpływają na skórę i włosy. Powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka. Te ciasteczka są proste w wykonaniu, mega pyszne, chrupiące i zdrowe:)
Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siemię lniane zalewamy gorącą wodą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu. Nagrzewamy piekarnik do 180st. C. W misce mieszamy wszystkie składniki suche. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Do suchych składników dodajemy siemię i olej. Dokładnie wszystko mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładamy masę. Uklepujemy na kształt ciasteczka. Masa wychodzi raczej luźna, ale daje się dobrze formować. Pieczemy około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru.
Komentarze