Paszteciki

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przygotowuje się je u mnie głównie na święta. W mig znikają ze stołu.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki maki
    3 dag drożdży + 2 łyżki cukru
    3 żółtka
    2 jaja
    1 łyżka octu
    1 kostka margaryny
    2 łyżki smalcu/oleju
    śmietana
    1/2 łyżeczki soli
    kminek do posypania
    farsz kapuściany:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg pieczarek
    3 duże cebule
    sól, pieprz
    farsz mięsny:
    0,5 kg mięsa wieprzowego
    1 jajko
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
  • 2. Kapustę pokroić drobno (można zmielić w maszynce na grubym sicie) i odgotować. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zmielić w maszynce, dodać jajko i doprawić do smaku.
  • Paszteciki gotowe do pieczenia 4. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta.
    Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i posypać kminkiem.
  • 5. Piec na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do 200 stopni.

Porady

W piekarniku z termoobiegiem można piec jednocześnie dwie blaszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz mięsny

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować