1.Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
2.Kapustę pokroić drobno (można zmielić w maszynce na grubym sicie) i odgotować. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
3.Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zmielić w maszynce, dodać jajko i doprawić do smaku.
4.Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta.
Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i posypać kminkiem.
5.Piec na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do 200 stopni.
Porady
W piekarniku z termoobiegiem można piec jednocześnie dwie blaszki.
Komentarze