Panna cotta z sosem truskawkowym – wersja wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę i mleko podgrzać wraz z ziarenkami wanilii. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.
2.Gdy śmietanka i mleko się zagotują, wyłączyć ogień, dodać agar i dokładnie wszystko wymieszać trzepaczką. Masę ponownie zagotować.
3.Płyn wlać do przygotowanych wcześniej naczynek. Gdy panna cotta ostygnie, naczynka wstawić na kilka godzin do lodówki.
4.Sos truskawkowy przygotować poprzez zmiksowanie truskawek z cukrem pudrem (do smaku). Można też użyć przygotowanego w lecie musu z truskawek, który zamrażamy i wyciągamy z zamrażarki, kiedy tylko mamy ochotę smakowite truskawki.
5.Panna cottę podawać z sosem truskawkowym i ulubionymi kruchymi ciasteczkami (oczywiście własnoręcznie upieczonymi).
Komentarze