Panna cotta z sosem truskawkowym – wersja wegetariańska

4.5 (186 ocen)

  • 4 godz.

Pyszny deser walentynkowy, który w tej wersji mogą jeść również wegetarianie :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki (30/36%)
    400 ml mleka (2%)
    7 łyżek cukru pudru
    Ziarenka z laski wanilii
    Niecałą łyżeczkę agaru

    Truskawki + cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z sosem truskawkowym – wersja wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę i mleko podgrzać wraz z ziarenkami wanilii. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.
  • 2. Gdy śmietanka i mleko się zagotują, wyłączyć ogień, dodać agar i dokładnie wszystko wymieszać trzepaczką. Masę ponownie zagotować.
  • 3. Płyn wlać do przygotowanych wcześniej naczynek. Gdy panna cotta ostygnie, naczynka wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Sos truskawkowy przygotować poprzez zmiksowanie truskawek z cukrem pudrem (do smaku). Można też użyć przygotowanego w lecie musu z truskawek, który zamrażamy i wyciągamy z zamrażarki, kiedy tylko mamy ochotę smakowite truskawki.
  • 5. Panna cottę podawać z sosem truskawkowym i ulubionymi kruchymi ciasteczkami (oczywiście własnoręcznie upieczonymi).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować