PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Panna cotta z sosem truskawkowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/56/db1d99a91992a8b614e10d6caa0e46b7aeae8b71.jpeg11962125http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/panna-cotta-z-sosem-truskawkowym-5
truskawki 250 g
cukier puder 2-3 łyżki
masło 1 łyżka
Sposób przygotowania przepisu:
Panna cotta z sosem truskawkowym
1.
Przygotowanie
Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietanę przelewam do rondla, dodaję wyskrobane ziarenka wraz z laską wanilii. Następnie mieszam z cukrem pudrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Żelatynę podgrzewam w mikrofali parę sekund, aby się rozpuściła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Śmietankę przelewam do miseczek, filiżanek lub słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Ilość żelatyny należy dopasować do konsystencji deseru w każdym razie musi utrzymać jego kształt. Aby wyjąć deser należy miseczkę zanurzyć na parę sekund w gorącej wodzie, następnie wyłożyć panna cottę na talerz do góry dnem i polać sosem. Deser warto wzbogacić sezonowymi owocami.
Sos
Truskawki myję i odcinam szypułki, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Całość umieszczam w rondlu i zasypuję cukrem pudrem. Kiedy owoce puszczą sok podgrzewam na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną. Masło dodaję na samym końcu następnie po jego rozpuszczeniu rondel zdejmuje z palnika i odstawiam do wystygnięcia. Sos miksuję na gładko za pomocą blendera. Z czasem stygnięcia sos będzie gęstniał.
Smacznego,
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze