Rogaliki z jabłkowym nadzieniem

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Wszyscy pieką rogale marcińskie, jednak w moim domu nigdy się ich nie jadło, tak więc przygotowałam szybki deser z ciasta francuskiego z aromatycznymi jabłkami i mnóstwem przypraw. Smacznego!

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego na croissanty (okrągłe)
    1 duże jabłko (reneta szara)
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    4 kardamony (ziarenka)
    1 garść orzechów (pokrojonych)
    1 garść rodzynek (posiekanych)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z jabłkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokrój w mniejsze części, podduś lekko, przestudź.
  • 2. Połącz masę jabłkową z miodem, rodzynkami i orzechami (zostaw troszkę orzechów do posypania rogalików). Dodaj cynamon i zmiażdżone ziarenka kardamonu.
  • 3. Ciasto podziel na 8 części (trójkąty). Na każdy nałóż łyżkę masy jabłkowej.
  • 4. Każdy rogalik zwiń, zaczynając od szerokiej części.
  • 5. Połóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp każdy z nich odłożonymi orzechami.
  • 6. Piecz przez 25 minut w 160 stopniach.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować