Waniliowa panna cotta z mascarpone i sosem truskawkowym

4.4 (212 ocen)

  • 4 godz.

Nieco inna, lecz równie pyszna panna cotta. Zachwyci każdego miłośnika tego deseru :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Panna cotta:
    *200 ml śmietany kremówki
    *50 ml mleka
    *250 g serka mascarpone
    *3 łyżeczki żelatyny
    *1 laska wanilii
    *80 g cukru
    Na sos:
    *25 dag truskawek
    *2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.4 (212 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta Sos truskawkowy

Waniliowa panna cotta z mascarpone i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka.
  • 2. Kremówkę, mleko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii podgrzać aż do zagotowania, zdjąć z palnika i przestudzić.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Również nieco przestudzić, jednak nie dopuścić do stężenia.
  • 4. Wszystko zmiksować z twarożkiem, do czasu, gdy uzyskamy gładką masę. Masę przelać do foremek (najlepiej sprawdzą się foremki silikonowe, chyba, że zamierzamy podać deser w pucharkach).
  • 5. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub na kilka godzin.
  • 6. Truskawki z cukrem zblendować i polać gotowy deser sosem.

Porady

Najlepiej deser polać sosem tuż przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-14podf0

To może cię zainteresować