Nieco inna, lecz równie pyszna panna cotta. Zachwyci każdego miłośnika tego deseru :)
4 godz.
Składniki:
Panna cotta:
*200 ml śmietany kremówki
*50 ml mleka
*250 g serka mascarpone
*3 łyżeczki żelatyny
*1 laska wanilii
*80 g cukru
Na sos:
*25 dag truskawek
*2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Waniliowa panna cotta z mascarpone i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka.
2.Kremówkę, mleko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii podgrzać aż do zagotowania, zdjąć z palnika i przestudzić.
3.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Również nieco przestudzić, jednak nie dopuścić do stężenia.
4.Wszystko zmiksować z twarożkiem, do czasu, gdy uzyskamy gładką masę. Masę przelać do foremek (najlepiej sprawdzą się foremki silikonowe, chyba, że zamierzamy podać deser w pucharkach).
5.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub na kilka godzin.
6.Truskawki z cukrem zblendować i polać gotowy deser sosem.
Komentarze