Paluchy pizzowe

4.5 (171 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cieplutkie, pizzowe, idealne na przekąskę i jako dodatek do sałatki. Powstałe z inspiracji książką "Dom w Italii", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże: 100 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - mleko ciepłe: 2 szklanki
    - mąka: 1 kilogram
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
    - sól gruboziarnista: 2 łyżki
    - jajko (do posmarowania ciasta): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Sałatki Przystawki Pizza

Paluchy pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszyć drożdże, dodać cukier, 2 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ja zostawiłam swoje na 40 minut).
  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać roztrzepane jajka, zaczyn, pozostałe mleko, wyrobić, nie dodawać więcej mąki. Jeśli ciasto bardzo sie lepi, dodać trochę oleju. Odstawić na 15 -20 min.
  • 3. Posmarować rozmemłanym jajkiem, posypać gruboziarnistą solą. Piec do zarumienienia (ok. 10-12 min) w temperaturze 200-220 stopni C. Zbyt długo trzymane w piekarniku staną się twarde.
  • 4. Paluchy zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Dom w Italii" Petera Pezzellego. Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Sałata Mleko Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować